Slovarček

Tkivo –Telesna tkiva so sestavljena iz skupin celic, ki opravljajo določene naloge, na primer zaščito telesa proti okužbi, gibanje ali shranjevanje maščob.

Kolagen –Naravna beljakovina, ki je prisotna v številnih tkivih po vsem telesu, kot so kite, vezi in koža, ter zagotavlja trdnost, elastičnost in prožnost.

Sladkorna bolezen –Dolgotrajna bolezen, ki jo povzroča prevelika količina glukoze, vrste sladkorja, v krvi.

Priraščena koža –Kadar je koža videti, kot da jo vleče navznoter.

Vdolbine na koži –Majhne, vendar globoke udrtine kože, ki so še en znak Dupuytrenove bolezni; povzroča jih krčenje vlaken vezivnega tkiva.

Splošni anestetik –Vrsta anestezije (zdravilo, ki povzroči izgubo občutka). Uporablja se za lajšanje bolečin med kirurškimi posegi. Splošni anestetik povzroči izgubo zavesti, tako da se lahko operacija izvede brez povzročanja bolečine ali stiske.

Lokalni anestetik –Vrsta zdravila za lajšanje bolečin, ki se uporablja pri nekaterih kirurških posegih na telesnem predelu, ki se zdravi.

Kožni presadek –Zdrava koža se odstrani z drugega dela telesa in presadi na rano na roki.

Vezi –Močni trakovi mehkega, belega in prožnega tkiva.

Antikonvulzivna zdravila (antiepileptiki) –Antikonvulzivna zdravila se uporabljajo za nadzor epileptičnih napadov pri ljudeh z epilepsijo.

Fasciektomija –Možnost zdravljenja Dupuytrenove kontrakture, pri kateri se vezivno tkivo popolnoma odstrani (navadno se uporablja pri bolj napredovalih ali ponavljajočih se kontrakturah).

Fasciotomija –Možnost zdravljenja Dupuytrenove kontrakture, pri kateri se vezivno tkivo prereže, da se sprosti napetost (navadno se uporablja pri blagih kontrakturah).

Intralezijska injekcijska terapija – Nekirurško zdravljenje, pri katerem se neposredno v Dupuytrenov vozlič injicirajo encimi. Ti encimi raztopijo kolagen in tako razgradijo vozlič.

Zdravljenje z obsevanjem –Splošen izraz, ki se nanaša na katero koli vrsto energije, ki lahko potuje skozi prostor kot valovanje ali delec. Pri zdravljenju z obsevanjem se prizadeta dlan postavi pod rentgenski aparat ali napravo z elektronskim snopom, nato pa se zatrdline v dlani obsevajo. To se ponavlja več zaporednih dni.

Opornica –Plastičen ali lesen pripomoček za imobilizacijo prsta. Pri Dupuytrenovi kontrakturi se lahko opornica uporablja po kirurškem ali nekirurškem zdravljenju v obdobju okrevanja prsta.

Steroidi –Zdravljenje s sintetičnimi hormoni.